Vajinal Enfeksiyonlar Antalya
Vücutta herhangi bir bölgede görülen iltihaplanma, enfeksiyon olarak adlandırılır. Bu enfeksiyonlara bazen vücut içinde bulunan mikroorganizmalar neden olurken, bazen de dışarıdan gelenler enfeksiyona neden olabilir. Vajinal enfeksiyonlar için de bu durum geçerlidir. Vajinanın doğal dengesinin bazı nedenlerden dolayı değişmesi, burada iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durum kadınlar için önemli bir sorundur. Hemen her kadın, hayatında en az 1 defa bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalır.
Vajinal Enfeksiyonlar Neden Olur?
Yukarıda da belirtildiği gibi vajinanın doğal yapısının farklı nedenlerden dolayı bozulması, enfeksiyonların temel nedeni olarak gösterilebilir. Buradaki nedenlerden en önemlisi, vajinanın normale göre çok daha fazla nemli kalmasıdır. Bu durum, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların çoğalması için uygun bir ortamı oluşturur ve sonucunda da vajinal enfeksiyonlar Antalya meydana gelir.
• Vajinal enfeksiyonlara neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
• Dar ve sentetik kıyafetlerin tercih edilmesi
• Havuza girdikten sonra duş alınmaması
• Şeker hastalığı
• Bağışıklık sisteminin zayıf olması
• Hamilelik başlangıcı
• Korunmadan ilişkiye girmek
Yukarıdaki nedenler incelendiğinde, bunların genel itibari ile vajinanın florasını değiştirdiğini söylemek yanlış olmaz. Bu durum ise enfeksiyonlar için adeta davetiye çıkarır.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?
Vajinal enfeksiyonların tedavisine erken başlamak, kısa sürede sonuç alma adına önemlidir. Bundan dolayı hastaların, vajinal enfeksiyon belirtileri konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Bu enfeksiyonların en önemli belirtileri kaşıntı ve vajinadaki yanma hissidir. Bazı vakalarda vajinanın dışında ciddi bir kızarıklık ve ödem oluşumu da görülür.
Özellikle kaşıntının çok şiddetli olmasına bağlı olarak vajinanın derisinin soyulması ve bazı noktalarda ufak kanamaların oluşması dahi söz konusu olabilir. Bunlara kötü kokulu akıntı ve idrar yaparken yanma görülmesi de eşlik eder. Burada bahsedilen belirtiler vajinal enfeksiyonu gösterebileceği gibi farklı bir rahatsızlığa da işaret edebilir. Bundan dolayı hastaların bahse konu belirtileri gördüklerinde mutlaka uzman bir hekime gitmesi gerekir.
Vajinal Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vajinal enfeksiyon tedavisi için öncelikle hastanın genel durumunun incelenmesi gerekir. Enfeksiyonun şiddetine göre farklı tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, hastaların kısa sürede sağlıklarına kavuşması adına son derece önemlidir. Basit derecedeki enfeksiyonlar için antifungal krem, tablet, merhem ve fitil gibi ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçların kullanımı ile hastaların kısa sürede iyileşmesi söz konusudur. Fakat bazı vakalarda enfeksiyon 2 ay sonra tekrar edebilir. Bu durumda tekrar doktora gelinmesi gerekir.
Eğer enfeksiyon daha ağırsa, bu defa daha uzun süreli bir tedavi yoluna gidilebilir. Yukarıda reçete edilen ilaçların yanına oral yol ile alınan haplar da eklenir. Bütün bunların yanında hastanın partnerinde enfeksiyon olup olmadığına da bakılır.
Vajinal Enfeksiyonlardan Korunmanın Yolları
Vajinal enfeksiyonlarına yakalanmamak için izlenmesi gereken basit adımlar vardır. Söz konusu adımlar sayesinde bu iltihaplanmanın oluşması söz konusu olmayacaktır.
Vajina Temizliği: Vajina temizliği için herhangi bir kozmetik ürün kullanılmamalıdır. Bunun yerine duru su tercih edilmeli ve temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Böylece vajinanın doğal florası korunmuş olacak ve bakterilerin çoğalması engellenecektir.
Kıyafet Seçimi: Vajinal enfeksiyonların oluşmasının temel nedenlerinden birisi de dar kıyafetlerin tercih edilmesine bağlı olarak vajinanın sürekli nemli kalmasıdır. Bunun için özellikle yaz aylarında dar ve sentetik kıyafetlerin tercih edilmemesi gerekir.
İç Çamaşırı Değişimi: İç çamaşırının günlük olarak değiştirilmesi çok önemlidir. Vajinal akıntılardan dolayı ıslanan iç çamaşırları bir gün sonra bakteri oluşumuna neden olabilir. Ayrıca iç çamaşırlarının pamuklu olması gerekir. Naylon ve diğer sentetik maddelerden üretilen iç çamaşırları tercih edilmemelidir.
Tekrarlayan Vajinitler Antalya
Kadınların vücut yapılarının işleyişindeki farklılıklar, bazı hastalıklara karşı nispeten dayanıksız olmalarına neden olmaktadır. Bunlardan birisi de vajinitlerdir. Vajinit Antalya, kadınların yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediğinde daha büyük sorunlara neden olabilen bir hastalıktır.
Vajinit, genel olarak vajinada görülen iltihaplanmalar olarak nitelendirilebilir. Söz konusu hastalık; kötü kokulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve ödeme neden olabilir. Kadınların önemli bir bölümü, hayatının belli dönemlerinde bu rahatsızlıkla mücadele etmek zorunda kalır. Yapılan araştırmalar, her 3 kadından 1’sinin hayatının bir döneminde vajinit olduğunu göstermektedir.
Vajinit Nedenleri
Vajinit oluşumunun temel nedeni, vajinanın doğal yapısının/dengesinin bozulmasıdır. Bu durum bazen tercih edilen kıyafetlerden, bazen de hijyen konusuna verilmeyen önemden kaynaklanabilir. Söz konusu nedenlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Halka açık tuvaletlerin tercih edilmesi
• Yanlış iç çamaşırı ve kıyafet seçimi
• Vajina temizleme sabunları
• Yanlış ped tercihi
• Vajinanın temiz tutulmaması
• Nefes almayan ve terlemeye neden olan iç çamaşırların tercih edilmesi
Vajinit Belirtileri Nelerdir?
Vajinadan gelen akıntı, vajinanın korunması için çok önemlidir. Bu akıntı, temiz ve kokusuz olduğu sürece herhangi bir sorun içermez. Fakat vajinit belirtileri içerisinde de akıntı vardır. Bu ikisinin birbirine karıştırılmaması gerekir. Vajinit belirtisi olan akıntı; kötü kokulu, doğal renginden uzak bir yapıdadır. En önemli belirti budur. Bunun haricindeki belirtiler ise şu şekildedir:
• Kasık bölgesinde ağrı
• İdrar yapma sırasında yanma
• Cinsel ilişki sırasında ağrı
• Vajinanın sürekli nemli olması
• Normale göre çok daha fazla akıntı görülmesi
Vajinit Tipleri
Vajinitler, oluşumuna bağlı olarak farklı tiplerdedir. Bunların tespiti, tedavinin daha başarılı olması adına son derece önemlidir.
Vajinal Mantar
En sık görülen vajinit tiplerinin başında mantar gelir. Adeta kadınların korkulu rüyası olan bu tip, kandidiyaz adıyla da bilinir. Kandida vajiniti olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, antibiyotik kullanımı ve şeker hastalığına bağlı olarak oluşabilir. Kendini tekrarlayan bir vajinit türüdür.
Trikomoniyazis
Bu vajinit tipi, cinsel ilişkiden dolayı meydana gelir. Partnerin temiz olmaması, cinsel ilişkide korunmama ve benzer nedenlerden dolayı görülür. Kızarıklık, tahriş ve idrar yaparken yanma hissinin meydana gelmesi gibi birçok belirtisi olan trikomoniyazis, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı vücudu korumasız hale getirir. Bundan dolayı hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Bakteriyel Vajinoz
Bakteriyel vajinözün en önemli belirtilerinden birisi, balıksı bir akıntı kokusudur. Vajinadaki bakterilerin kısa sürede çoğalması ve vajinanın doğal florasının bozulmasına neden olur. Tedavisi için genellikle antibiyotik tercih edilir. Fakat bu ilaçlar tedavi için yeterli olmaz veya hastalık tekrarlarsa farklı bir enfeksiyon türünün de olduğundan şüphelenilir.
Atrofik Vajinit
Atrofik vajinit, diğer vajinit türlerinden oldukça farklıdır. Bu rahatsızlığın kaynağı enfeksiyonlar değildir. Özellikle emzirme ve menopoz dönemlerinde görülür ve kendisini vajinal kuruluk ve yanma ile gösterir. Krem ve tabletler ile tedavisi yapılabileceği gibi kandaki hormon seviyesi de tedavi sırasında dikkate alınır.
Tekrarlayan Vajinit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tekrarlayan vajinit tedavisi için öncelikle teşhisin tam olarak konulması gerekir. Bunun için belirtiler, hastanın öyküsü ve yapılan bir takım testlerden elde edilen veriler dikkate alınır. Teşhis konulduktan sonra ise vajinal kremler, jeller ve losyonlar kullanılır. Ayrıca oral yolla alınan ilaçların da alınması gerekli olabilir.
Vajinit tedavisi için sadece ilaç kullanımı yeterli değildir. Tedavi döneminde vajinanın temiz tutulması gerekir. Özellikle akıntının çok fazla olduğu vakalarda günlük iç çamaşırı değişimi gerekir. Ayrıca cinsel ilişki sırasında korunmak da gerekli olan bir diğer önemli noktadır.
Bartholin Kisti Tedavisi
Kadınlarda görülen hastalıklardan birisi olan Bartholin kisti; şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olur. Bu rahatsızlık, kadınların önemli bir bölümünde görülür ve tedaviden sonra kendisini tekrar etme riski de vardır. Bundan dolayı uzman bir hekime tedavi olunması son derece önemlidir.
Bartholin Kisti Nedir?
Vajinanın yapısında farklı dokular ve bezler vardır. Bunlar, dışarıdan bakıldığında veya vajinaya dokunulduğunda anlaşılmaz. Bu bezlerden birisi olan Bartholin, vajina girişindeki iki yanda bulunur ve büyüklükleri ortalama olarak bezelye kadardır. Büyüklükleri 0,5 cm olan bezler, 2,5 cm uzunluğundaki kanal ile vajinaya salgılarını gönderirler. Gönderdikleri kayganlaştırıcı salgı sayesinde, kadınların cinsel ilişkiden zevk alması ve ağrı duymaması sağlanır.
Bartholin bezlerinin normal işleyişinin enfeksiyon nedeni ile engellenmesi, bezlerde kist oluşumuna neden olur. Bu durumda, bez kanallarında şişlik meydana gelir ve boyutları 4-5 cm’ye kadar ulaşabilir. Dışarıdan çok rahat fark edilen bu kistlerin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi, sorunun daha da büyümesini engelleyecektir.
Bartholin Kisti Nedenleri
Bartholin kisti Antalya, farklı nedenlerden dolayı meydana gelir. Bunların başında, vajinada oluşan enfeksiyon gelir. Oluşan bu enfeksiyon sebebiyle, Bartholin bezlerinin salgılarını gönderdiği kanal tıkanır ve kanalda bir süre sonra kist oluşumu başlar.
Enfeksiyon dışında kanalın tıkanmasına neden olan farklı durumlar da vardır. Bunlar; tahriş, travma ve benzer durumlardır. Genel olarak kanalın tıkanması, kistin oluşumunun temel nedenidir. Bu kist, vajinadaki her iki bezde de oluşabileceği gibi, tek bir bezde de oluşabilir.
Bartholin Kisti Belirtileri
Bartholin kisti belirtileri, bezlerdeki kist miktarına bağlı olarak farklı şiddette olacaktır. Bu belirtiler genel olarak şunlardır:
• Vajina dudaklarının normale göre daha büyük olması (Şişme)
• Kistin olduğu bölgede şiddetli ağrı
• Cinsel ilişki sırasında zorlanma ve normal olmayan ağrıları duyma
• Halsizlik
• Kistten gelen iltihap
• Vajinal ödemler oluşması
Yukarıda belirtilen durumlar, Bartholin kistine işaret eder ve bunların birçoğunun aynı anda görülmesi durumunda, teşhis direkt olarak konulur.
Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bartholin kisti tedavisi için uygulanan farklı yöntemler vardır. Çok küçük ve herhangi bir ağrıya neden olmayan kistlerin tedavisi genellikle yapılmaz. Bunun nedeni ise hastaların kistleri çoğu zaman fark etmemesi ve doktora başvurmamasıdır. Fark edilen ve şikayetlere neden olan kistlerin tedavisi ise farklı şekillerde yapılır.
Her ne kadar bu hastalığın temelinde enfeksiyon olsa da antibiyotikler tek başına yeterli değildir. Bundan dolayı lokal veya genel anestezi altında kanalın açılması ve kistin boşaltılması gerekir. Bu işlem de tek başına yeterli değildir. Çünkü kanal açıldıktan sonra tekrar kapanmasının engellenmesi gerekir. Bunun için özel dikişler kullanılır. Dikişlerin haricinde ise hastanın durumuna bağlı olarak alkol ve gümüş nitrat uygulamaları tercih edilebilir. Böylece kanalların tekrar tıkanmaması için gerekli önlemler artırılmış olacaktır. Özellikle alkol ve gümüş nitrat uygulaması sayesinde tıkanıkların tekrarlama riski %10’a kadar düşürülür.
Bartholin kisti tedavisi Antalya, mutlaka yapılması gereken bir işlemdir. Tedavi, şiddetli ve insanların yaşam kalitesini düşüren ağrının giderilmesi için gereklidir. Bunun haricinde ise özellikle 40 ve üzerindeki yaşlarda olan kadınlarda, bu kistin zamanla kansere dönüşme riski vardır. Bundan dolayı zaman kaybedilmeden uzman bir hekime muayene olunması gerekir.
Bartholin Kistinden Korunma Yolları
Bu rahatsızlığa yakalanmamak için kadınların vajinal temizliğe dikkat etmesi gerekir. Dar ve terlemeye neden olan kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Bunların yerine geniş ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Korunmadan cinsel ilişkiye girilmemeli ve partnerin de genital bölge temizliğine dikkat etmesi gerekir.