Kürtaj; istenmeyen ya da normal seyrinde gitmeyen bir gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılmasına denir . Ağrısız ve kısa süreli bir işlemdir. Tıbbi alanda birçok işlemin de ortak adı olarak anılan bu kelimenin kökeniyse temizlemekten gelir. Bu tanımdan yol çıkarak kürtajın genel çerçevesini gözler önüne sermek mümkün olabilir. Gebelik nedenli ya da gebelik dışında herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle yapılan kürtaj operasyonu koşullara göre farklı yöntem ve sürelerde gerçekleştirilir.
Kürtaj dendiği zaman akıllara ilk gelen istenmeyen gebelik olur ancak bu durumun dışında da bazı nedenlerden dolayı operasyon gerçekleştirilir. İşlem öncesinde muayene ve ultrason yapılması ve soruna göre işlem yapılması açısından önemlidir.
*10 haftayı aşmamış gebeliklerde, kişinin kendi özgür iradesi sonucunda sonlandırmak istemesinde.
*Gebeliğin belirli bir süresine ulaşılmasına rağmen bebeğin kalp atışlarının alınmamasında.
*Normal seyrinde giden hamileliğin herhangi bir neden yokken riske girmesinde ve bebeğin kalp atışlarının durmasında.
*Gebelik kesesinin olduğu ancak kese içerisinde bebeğin olmadığı yani boş gebelik olarak adlandırılan durum olduğunda,
*Düşük sonrasında rahim içinde kalan dokuların temizlenmesinde,
*Kişide gebelik olmamasına rağmen sürekli devam eden düzensiz kanamalarda.
Kürtaj en geç 10. haftaya kadar yapılır. Ancak 10 hafta üstünde bir gebelikte anomali varsa ve bu durum üç kişiden oluşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından raporlaştırılırsa kürtaj işlemi gerçekleştirilebilir.
Dört haftadan sonra kürtaj yapılabilir. Ancak böylesi erken bir haftada kürtaj yapılması planlanıyorsa önce ultrason yapılmalıdır. Rahim içinde gebelik kesesi net olarak görülürse işlem aşamasına geçilebilir.
İdeal kürtaj zamanı 5 ve 6. haftalardır. Antalya Kürtaj Merkezimizde ultrasonla gebelik haftası ve yerleşim yeri net bir şekilde tespit edildikten sonra doğru yöntemlerle kürtaj işlemi yapılmaktadır.
Kürtaj bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de yasal bir işlemdir. 1983 yılında hazırlanan kanunla çerçevesi belirlenmiştir. Onuncu haftaya kadar yapılacak bir kürtajda gebe evli ise çiftlerin karşılıklı rızası ve imzası ile yapılır. Gebe; evli değil ve 18 yaşın üstünde ise sadece kadının rıza ve imzası ile kürtaj yapılır. Yani diğer bir anlatımla Yasal Tahliye( Yasal Kürtaj) reşit kadınlarımıza tanınmış yasal ve çağdaş bir haktır. Ancak kürtaj; bir korunma yöntemi olarak düşünülmemelidir. Ancak zorunlu ise kürtajın olası zararlarını bilerek bu yasal hakkını kullanmalıdır.
Kürtaj işlemini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı steril ve uygun koşullar altında tıbbi bir müdahale şeklinde yapar.
Kürtaj işlemi Ülkemizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından yapılmasına izin verilmiştir.
Muayenehanemizde kürtaj işlemi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cahit Bozyel tarafından yapılmaktadır.
Adet söktürücü ilaçların kullanımı asla gebeliği sonlandırmaz. Üstelik bu ilaçların içinde olan hormonlart var olan gebeliğin rahim içinde daha çok tutunmasına neden olur. Anacak gebelik yoksa bu ilaçların kullanımı ile adet gelebilir. Doğrusu muayene, ultrason ve kan testleri ile gebelik olmadığı kesinleştirilirse adet söktürücü kullanımı uygun olur.
Gebelik 3 farklı yöntemle öğrenilebilir. Ultrason, kanda gebelik testi( BHcg) ve idrarda gebelik testi. Ancak ultrasonda gebelik kesesini görmek gebelik varlığını gösteren en kesin yöntemdir. Ultrasonla aynı zamanda gebeliğin rahim içi mi dış gebelik mi olduğu da öğrenilir. Beklenen adet tarihinde gecikme olmadan hiç bir yöntemle kesin gebelik teşhisi konamaz. İdrarda gebelik testleri sonuçlarına da kesin güvenmemek gerektiği de bilinmelidir. Şüpheli durumlarda mutlaka kan testi veya ultrasonla değerlendirme yapılmalıdır.
*Adet gecikmesi: Bu durumda yapılacak ilk şey gebeliğin olup olmadığının araştırılmasıdır.
*Düzensiz kanama: Bu durum olağan adet gibi değerlendirilirse istenmeyen bir gebelik ileri haftalara kadar büyüyebilir.
*Adetin olağan, alışılagelmiş durumda olmaması: Bu durum da olağan adet gibi değerlendirilirse istenmeyen bir gebelik ileri haftalara kadar büyüyebilir.
*Bulantı, kusma: Özellikle adet gecikmesi ile bu şikayetler başlarsa gebelik durumu gecikmeden araştırılmalıdır
Gebeliğin olup olmadığını öğrenmek için muhtemel adet gününün geciktiğini beklemek gerekir. Beklenen adet gününde gecikme olduğu takdirde veya adet kanaması her zamanki kanama yapısında değilse gebelikten şüphelenilmelidir. Şüpheli durumda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına başvurulmalıdır. Eğer doktora başvurma imkanı yoksa eczanelerden alınan idrar testleri gebelik olup olmadığı öğrenilmelidir. Ancak bu testlerin sonuçlarının kesin olmadığı bilinmelidir. İdrarda gebelik testinde gebelik olmadığı şeklinde bir sonuç çıkmasına rağmen adet görülmüyorsa, 2-3 gün sonra test tekrarlanmalı negatif bir sonuçta hala adet görülmüyorsa muayene ve ultrason yapılmalıdır.
Kürtaj işlemi teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi sonucunda eski yöntemleri geride bırakarak ağrı hissedilmeden ve tıbbi koşullar altında yapılır. Kürtaj uygulamasına başlanmadan önce anestezi yöntemi belirlenir. Hastalar ister lokal anestezi isterse de genel anestezi yöntemini tercih edebilirler. Kürtaj yapılacak hasta jinekolojik koltuğa alınarak öncelikle pozisyon verilir. Ultrasonla rahmin durumu, yönü ve büyüklüğü tespit edilir. Rahim özellikleri anlaşıldıktan sonra vajinal spekulum yerleştirilerek rahim ağzı görülebilir hale getirilir. Olası bir enfeksiyona karşı vajina ve rahim ağzı antiseptik solüsyonlar ile yıkanarak temizlenir. Bu aşamadan sonra rahim girişinin bir miktar genişletilmesi aşamasına geçilir. Bu amaçla farklı kalınlıkları olan ve buji adı verilen aletlerle rahim ağzı uygun miktarda genişletilir. Rahim ağzının genişletilmesinde an az genişlik tercih edilir. Gebeliğin küçük hafta olması bu durumda önemli bir avantaj sağlar. Rahim ağzının genişletilmesi sağlandıktan sonra karmen adı verilen plastik kanüller (borular) rahim ağzından rahim boşluğuna doğru uzatılır. Kanülün dışarıda kalan ucu vakum yaratan özel bir enjektöre veya vakum cihazına bağlanır. Enjektörün veya vakum cihazının oluşturduğu negatif basınç sayesinde rahim içerisinde yer alan dokular enjektöre veya vakum cihazına çekilir. Kanül ileri geri hareket ettirilerek rahim içerisinin tamamen boşaltılması sağlanır. Böylece kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işleminde önceden kullanılan metal küretler çok gerekmedikçe kullanılmamaktadır. Bu sayede rahim içi tahrişlerinin mümkün olduğunca önüne geçilmeye çalışılır. Muayenehanemizde en uygun malzemeler kullanılarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçilir. Kürtaj yasası gereğince de önemli hususlara dikkat edilerek işlemler bu doğrultuda yapılır. Ayrıca muayenehanemizde Vakumlu Kürtaj Tekniği ile müdahaleler gerçekleştirilir. İşlemin steril ve güvenli olması olmazsa olmaz en önemli kuralımızdır.
Ülkemizde kürtaj amacıyla kullanılan ilaçların satışı kanunlarla yasaklandığı için medikal kürtaj( İlaçla gebelik sonlandırılması) imkanı yoktur. Bu nedenle gebelik sonlandırma ancak tıbbi bir müdahale olarak gerçekleştirilen Kürtaj İşlemi ile gerçekleştirilir.
Kürtaj işlemi lokal anestezi ve sedatif anestezi ( genel anestezinin bir türüdür) ile yapılır. Sedatif anestezi de, işlem sırasında ağrı hissedilmez ve bitiminde de işlem hatırlanmaz. Bu nedenle en çok tercih edilen yöntemdir. Koldan ilaç veriler uyku getirilir ve anestezik etki sağlanır. Genel anestezi sırasında doğal solunum devam eder ve kısa sürede uyanma imkanı vardır. Kürtajda uygulanan genel anestezi ameliyatlarda yapılan genel anesteziden farklılık gösterir. Boğazdan tüp uygulanarak solunumun cihazla sağlandığı bir teknik uygulanmaz. Bir başka avantajı da kişi kürtaj işlemini görmez dolayısıyla işlemin kişide yaratacağı muhtemel psikolojik travma en az düzeyde yaşanmış olur. Dezavantajı lokal anesteziye göre daha pahalıdır. Lokal Anestezi ise kürtajda uygulanan diğer anestezi yöntemidir. İsminden de anlaşılacağı gibi yalnızca ağrı hissedilen bölge yani rahim bölgesi uyuşturulur. Ancak her zaman istenen düzeyde ağrı giderilmeyebilir. Ayrıca kişi işlemi göreceği için kürtaj işlemine bağlı psikolojik travmayı daha fazla yaşanabilir. Genel anestezi kaygısı olanlarda seçenektir.
İşlem bitmesine yakın, hastaya ağrı kesici yapılır ki , uyandığında ağrı hissetmesin
Kürtaj mutlaka steril şartlarda yapılır. Anesteziden sonra vajina ve rahim ağzı dezenfekte edilir.
Kürtaj işleminin bazı çeşitleri mevcut olmakla birlikte Antalya Kürtaj Merkezimizde Vakumlu Kürtaj uygulanmaktadır. Muayene masasındaki pozisyon ayarlandıktan sonra lokal veya sedasyon anestezisi uygulanır. Ardından gerekli temizlik yapılır. Hegar bujisi dediğimiz kalem şeklinde ince çubuklarla rahim ağzı genişletilir. Bu çubuklarla rahim ağzının en az düzeyde genişletilmesi tercih edilir. Bunun ardından rahim içerisine ince ve yumuşak dokulu boruyu andıran kanüller yerleştirilir. Negatif basınç için elektrikli veya manuel vakum kullanılır. Bu negatif basınç vasıtasıyla rahim içinde bulunan pıhtı şeklindeki gebelik materyeli dışarı alınır. Ultrasonla rahim içinin temizlendiği kontrol edilir ve böylece gebelik sonlanmış olur.
Vakumlu kürtaj olanlar işlemden çok kısa süre sonra günlük hayatına geri dönebilir ve vakumlu kürtaj yaptıranların yorumları da genellikle işlemin ağrısız ve kısa süreli olduğu yönündedir.
Kürtaj süresi, herkes için aynı değildir. Ancak ortalama bir süreden bahsedilebilir. Vakumlu kürtaj ne kadar sürer sorusuna bu nedenle 10 – 20 dakika aralığında cevap vermek mümkün.
Antalya Kürtaj Merkezimizde Vakumlu Kürtaj, alanında Uzman olan Op. Dr. Cahit BOZYEL tarafından en kısa sürede ağrısız bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Vakumlu kürtaj olanlar aynı gün içerisinde işlemlerini yaptırıp günlük hayatlarına kolayca geri dönebilir.
Kürtaj kararı verildikten sonra kürtaja giderken hazırlık aşamasına geçiş yapmak gerekiyor. Kürtaj her ne kadar ağrısız ve kısa süren bir işlem olsa da kürtaj öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle kürtaj yaptıracak kişi 5-6 saat öncesinden aç ve susuz olmalıdır. Bu nedenle Antalya Kürtaj Merkezimize gelen kişi önce muayene olur. Hem gebeliği ile ilgili hem de kişini genel sağlığı ile ilgili ayrıntılı değerlendirme de bulunulur. Kürtaj öncesi muayene bu nedenle büyük önem taşır. Kürtaj öncesi muayene kadar önemli olan bir diğer konuysa kişinin sürekli kullandığı ilaçlarının ve kronik bir rahatsızlığının olup olmadığıdır. Eğer bu gibi bir durum varsa hekime kullanılan ilaçların belirtilmesi gerekir. Kanama bozukluğu ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması da kürtaj öncesinde belirtilmesi gereken diğer önemli noktalar arasında yer alır. Bu gibi detaylardan sonra kişinin bedenen de kendini kürtaja hazırlaması gerekir. İşlem öncesinden en az 6 saat önce yeme içmenin kesilmesi, su sigara ve alkol kullanılmaması büyük önem taşır. En sık sorulan kürtaj öncesi sigara içilir mi, kürtaj öncesi su içilir mi sorularına bu nedenle evet demek mümkün olmaz. Kişi terletmeyen, içerisinde rahat ettiği, bol ve pamuklu iç çamaşırları giymeyi tercih etmeli, bedenini en rahat edecek şekilde işleme hazırlamalıdır. Ayrıca kürtaj işlemi öncesine psikolojik durumların da göz önüne alınması ve buna göre hareket edilmesi gerekir.
Özellikle Antalya Kürtaj Merkezine il dışından gelenlerin kişilerin bu detaylara dikkat etmesi gerkir. Aksi takdirde işlemin ertelenmesi söz konusu olabilir
Kürtaj sonrası kişiyi dinleme aşaması bekler. Ağrısız ve kısa süreli bir işlem olan kürtajın ardından iyileşme çok çabuk gerçekleşir. Yalnızca sedasyon anestezisi uygulanan kişilerde tam uyanma ve kendine gelme bazen 1 – 2 saati bulabilir. Bu evrede mide bulantısı, halsizlik ve sersemlik hissinin olması oldukça normaldir ve endişelenecek bir durum değildir. Kürtaj sonrası iyileşme süreci işlemin yapıldığı andan itibaren başlar ve hızla devam eder. Rahim herhangi bir komplikasyonun olmaması durumunda kendini toparlamaya başlar. Kürtaj sonrası iyileşme süreci boyunca kasıkta küçük kramplar yaşanabilir ve bu kramplar genellikle hafif adet ağrısına benzer. Bunun dışında herhangi bir şekilde şiddetli ağrı yaşanmaz. Kürtaj sonrası beslenme için kişiye yarım saatlik bir zaman tanımak yeterli olur. İşlemden sonra geçen yarım saatin ardından kişi çok ağır olmamak kaydıyla bir şeyler yiyebilir ve su içebilir. Bunların yanı sıra kürtaj sonrası adet dönemindeki kadar bir kanama normaldir. Ancak ağrı şiddetliyse ve kanama çok yoğunsa bu durum normal olmayabilir ve kesinlikle doktor veya hemşireye durumun belirtilmesi gerekir. Kürtaj sonrası bazen kanama olmayabilir bu durumda normaldir.
Kürtaj sonrasında kişi günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir ancak vajinal temizlik ve ürün kullanımı konusunda dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Kürtaj sonrasında yapılmaması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
*Kürtaj işleminden sonra lekelenme şeklinde yaşanan kanamalar için hijyenik pedler kullanılması gerekir. Bu evrede vajinal tampon kullanımı doğru değildir.
*Kürtaj sonrasında pansumana gerek olmadığı için bölgeye herhangi bir uygulamanın yapılmasına gerek olmaz.
*Kürtaj sonrasında vajinal duştan en az 2 hafta uzak durmak gerekir.
*Kürtaj sonrası duş alınabilir ancak vajinal duştan kaçınılmalıdır.
Kürtaj sonrasında rahim kendini toparlamaya başlar ancak bu aşamada mikrop kapmaya ve zarar görmeye daha açık olur. Bu nedenle kürtaj sonrası cinsel ilişki yaşanmaması gerekir. İki haftaya kadar kişinin cinsel ilişkiden kaçınması hem psikolojik hem de fizyolojik olarak iyileşmesine yardımcı olur. İşlem sırasında büyüyen rahim ağzı 2 haftaya kadar küçülerek normale dönmeye başlar. Rahim ağzı genişken yaşanan cinsel ilişki bakterilerin kolayca rahim içine girmesine ve enfeksiyon gelişimine neden olabilir. Kürtaj sonrası cinsel ilişkiden bu nedenle kaçınılması gerekir.
Kürtaj sonrası ağrı ve lekelenmeler belirli bir seviyeye kadar normal karşılanır ancak aşağıdaki durumlarda kesinlikle işlemi gerçekleştiren hekim veya hemşire haberdar edilmeli ve gerekirse kişi gözlem altına alınmalıdır.
*Yüksek ateş. (38 derece ve üstü)
*Giderek şiddetlenen ve aralıkları sıklaşan ağrılar.
*Kanama miktarının artması ve kesilmemesi.
*Vajinadan gelen akıntının normalden farklı olması. (Kötü koku ve farklı renk)
*Ağrı kesici alınmasına rağmen hafiflemeyen ağrılar.
Kişi kürtaj işlemine karar verdikten sonra kapsamlı bir şekilde doktor tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu muayenede yolunda gitmeyen bazı durumlar saptanırsa kürtajın ertelenmesi gerekir. Kürtaja engel olan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
*Kasık enfeksiyonu: Jinekolojik enfeksiyon olarak tanımlanabilecek olan bu durumda öncelikle kişinin antibiyotik tedavisi görmesi gerekir. Eğer bu enfeksiyon giderilmeden kürtaj işlemi yapılırsa bakteriler rahim içerisine ve tüplere yayılabilir. Endometrit ve salpenjit adı verilen bu enfeksiyonların yaşanmaması için kürtajın enfeksiyon geçene kadar ertelenmesi uygun olur.
*Kanama bozuklukları: Kürtaja engel olan durumlar arasında kanama bozuklukları da yer alır. Pıhtılaşma süresini uzatan ve engel olan kanama bozukluğu rahatsızlığının kürtaj öncesinde kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.
*Genel sağlık sorunları: Kürtaj hangi durumlarda yapılmaz ve kürtaja engel olan durumlar nedir sorularının en çok dikkat edilmesi gereken cevaplarından olan ciddi sağlık sorunları işlemin ertelenmesine hatta gerçekleştirilememesine neden olabilir. Özellikle kalp hastalığı olan kişilerin işlem öncesinde bu durumu doktoruna bildirmesi ve kullandığı ilaçları eksiksiz bir şekilde iletmesi gerekir. Ayrıca akciğerde, beyinde ve hayati organlarda bulunan rahatsızlıklar da doktora söylenmelidir. Kürtaj hangi durumlarda yapılmaz sorununa en iyi yaklaşım doktor ve hastanın iyi bir diyalog içinde olmasında yatar.
Kürtaj fiyatları her gebelik için farklı olabilir. Antalya kürtaj fiyatları 2023 yılı için gebelik haftasına göre belirlenir. Kürtajın gerçekleşeceği yerden işlemi yapacak doktora kadar her detay ücretlendirmede büyük önem taşır. Seçilen anestezi, kürtajın uygulanacağı kişinin sağlık durumu ve gebelik haftası kürtaj fiyatları üzerindeki değişimlere neden olur. Bu nedenle kesin bir kürtaj fiyatı almak isteyen kişilerin gebelik haftasını öğrenmesi gerekir. Antalya kürtaj fiyatları da diğer illerde olduğu gibi aşağıdaki faktörlere göre değişiklik gösterir.
Kişinin içerisinde bulunduğu gebelik haftası
Tercih edilecek anestezi türü ( Sedasyon ya da lokal)
Tercih edilecek kürtaj çeşidi
Kürtajı yapan doktorun deneyimleri ve uzmanlığı
Kurtaj fiyatini ogrenmek istiyorum yaklasik ne kadar ?
Fiyat bilgisi için lütfen +0 242 229 34 34 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Bebek aldırmak ne kadar acil dönüş yaparsanız sevinirim ?
İşlem fiyat bilgisi ve operasyon hakkında detaylı bilgi için +0 242 229 34 34 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.
Merhaba,5.gebelik haftamdayım evliyim fakat bazı özel sebeplerden dolayı kürtaj olmak istiyorum uyutularak yapılan kürtaj için fiyat bilgisi alabilir miyim
İşlem fiyat bilgisi ve operasyon hakkında detaylı bilgi için +0 242 229 34 34 numaralı sabit hattımızdan bize ulaşınız.