Uzman Doktor Bayan Hemşire Gözetiminde 

Sağlıklı ve Güvenli Randevu İçin

Muayenehane İletişim
Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.
Randevu ve İletişim için :  
0242 229 34 34 
Online Randevu ve Yorumlar İçin Lütfen Tıklayın...

Miyom

Kadın doğum hastalıkları arasında yer alan miyom, 40 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık olarak %30’unda görülür. Rahim kasında bulunan iyi huylu tümörlere miyom denir. Miyomlar, çoğu kez kendisini belli etmez ve herhangi bir belirti vermez. Bundan dolayı da miyomu bulunan kadınların önemli bir kısmı, bunun farkında bile değildir. Fakat bazı durumlarda vajinal kanama, ağrılı adet görülmesi, kabızlık, sık idrara çıkma ve gebelikte düşük yaşama gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler görüldüğünde, miyomların tedavi edilmesi gerekir.

Miyomların tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerde miyomların alınması durumu söz konusudur. Tedaviden sonra düzenli kontrollere devam edilmelidir.

 

Miyomlar Antalya

Çocuk sahibi olan kadınların yaklaşık %20’sinde görülen miyomlar, iyi huylu tümörler olarak tanımlanabilir. Kadınların döl yatağında oluşan bu tümörler miyom olarak adlandırılırken, rahim boşluğuna doğru gelişen ve myometrium sebebiyle oluşan iyi huylu tümörler ise submükoz tümörler olarak adlandırılır.

Miyomların neden görüldüğüne dair yapılan çok sayıda araştırma olmasına rağmen, bilimsel olarak bu rahatsızlığın nedeni tam olarak belirlenememiştir. Genetik yatkınlığın farklı sebepler içinde nispeten biraz daha öne çıktığını söylemek yanlış olmaz.

Miyom Antalya, bütün kadınların %25 ila %50’sinde görülür. En azından yapılan araştırmalar, bu oranları işaret eder. Fakat miyom vaka sayısı ise çok daha düşüktür. Bunun nedeni ise miyomların önemli bir kısmının çok küçük olması, herhangi bir belirti göstermemesi ve kadınların sağlıklarını olumsuz etkilememesidir.

Miyomlar Zararlı Mıdır?

Yukarıdaki tanımda, miyomlar için iyi huylu tümör nitelendirilmesi yapılmıştır. Fakat bu niteleme, miyomların tamamen zararsız oldukları anlamına gelmez. Miyomlar, neden oldukları bazı komplikasyonlar ile kadınların korkulu rüyalarından birisi haline gelebilir. Bu iyi huylu tümörlerin neden oldukları komplikasyonlardan bazıları şunlardır:

Bebeğin rahme yerleşmesini zorlaştırma

Düşük riskini artırma

Adet kanamalarının normalde fazla olması

Adet döneminin ağrılı geçmesi

Erken doğum riskini artırma

Tüp bebek tedavisini olumsuz etkileme

Buradaki maddeler incelendiğinde, miyomların aslında son derece zararlı oldukları ve acilen tedavi edilmeleri gerektiği bilinmelidir.

Miyom Çeşitleri

Miyomlar, kendi içinde farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar şu şekildedir:

Submükoz Miyomlar

En az rastlanan miyom tiplerinden birisidir. Fakat buna karşın adet kanamasında, hem kanamanın daha fazla olmasına, hem de adetin daha uzun sürmesine neden olur. Bu tip miyomlar, rahim içinde oluşur ve daha sonra rahim boşluğuna doğru büyüme gösterir.

Subseröz Miyom

Bu tip miyomlar ise adet kanamasını etkilemezler. Rahimin dış tabakasında meydana gelirler ve yine bu yönde gelişirler. Kabızlık, dolgunluk hissi, sık idrara çıkma ve karın ağrısı gibi şikayetlere neden olurlar.

İntramural Miyom

En çok görülen miyom tipidir. Rahimin kas tabakasında meydana gelir. Adet süresinin uzaması ve kanama miktarının artması gibi sonuçları vardır. Bu durum, bazı hastalarda kansızlık meydana gelmesine neden olabilir. Rahimde büyüme, sık idrara çıkma, karın ağrısı vb. şikayetlere neden olur.

Miyom Neden Oluşur?

Bu konuyla ilgili net bir bilgi yoktur, fakat uzmanların üzerinde mutabık oldukları bazı konular vardır. Bunlar şunlardır:

Genetik Faktörler: Genetik yapının miyom gelişimini tetiklediği düşünülmektedir.

Hormonlar: Vücudun gebeliğe hazırlanması için salgıladığı östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesinin miyom oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir. Özellikle menopoz sonrası bu hormonların seviyelerinin azalması ile miyomların boyutlarının küçülmesini arasındaki ilişki, bu düşünceyi destekler.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavisi Antalya, her vaka için yapılmaz. Küçük boyutlu olan, herhangi bir olumsuzluğa neden olmayan miyomların tedavisine gerek duyulmaz. Fakat kendisini bir takım olumsuzluklarla gösteren miyomların hızlı bir şekilde tedavisi son derece önemlidir.

Miyom tedavisi, türüne ve boyutuna göre farklı şekillerde yapılır. Bazen ilaç tedavisi ile sonuç alınırken, bazen de cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Gonadotropin salgılayıcı hormon agnositleri, miyomların neden oldukları kanamaları ve miyomların boyutlarını azaltmada tercih edilebilir. Fakat bunlar tam bir tedavi sağlamaz ve çoğunlukla cerrahi müdahaleye hazırlık amacıyla kullanılır.

Endometrial Ablasyon: Rahim iç yüzeyine yakın miyomların olduğu vakalarda tercih edilir. Rahim iç astarının çıkarılması şeklinde bir işlemdir.

Miyomektomi: Rahim kas duvarındaki miyomların çıkarılması işlemidir. Gebe kalmak isteyenler için uygun bir yöntemdir, fakat büyük boyutlu miyomlar ve rahimin bazı bölgeleri için uygulanması mümkün değildir.

Histerektomi: Rahimin çıkarılması işlemidir. Duruma göre yumurtalıklar çıkarılır veya çıkarılmaz.

Bunların haricinde de farklı tedavi yöntemleri vardır.

Sorularınız

hÜL**** 8 Şubat 2023

Dr.Cahit Bey'e internet üzerinden ulaştım. Özellikle beni hastalarının burda yaptığı olumlu ve güzel yorumları etkiledi. Korkularımı endişelerimi sayesinde yendim ve nekadar yersiz olduğunu gördüm. Ilk adımdan son adıma kadar herzaman yanımda olup çok başarılı bir Myomm ameliyatı gerçekleştirdi. Ellerine sağlık Allah razı olsun. Son derece kendisinden memnunum. Hernekadar yeni bulduysam bundan sonra daimi doktorumsunuz. Allah yolunuzu açık etsin. Profesyonelliğinizi takdir ediyor ve çok teşekkür ediyorum

Soru Sor

Doktora Sorun
s