Lazer İle İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırma kadınların korkulu rüyasıdır. İstemedikleri bir ortamda istemsiz bir şekilde idrar kaçırma sosyal problem haline gelmiştir.İdrarlarını tutamadıkları için sıvı alımını kısıtlarlar,dışarıya çıkmaya çekinirler.Evden fazla uzaklaşmak istemezler.Cinsel ilişki sırasında idrar kaçırdıkları için cinsel isteksizlik olmaya başlar.Pet kullanırlar veya evde kalmayı tercih ederler.

Üriner inkontinans nedir?

 Uluslararası Kontinans Derneği tanımlamasına göre objektif olarak gösterilen sosyal veya hijyenik açıdan sorun yaratan istemsiz idrar kaçırmaya idrar ile ilgili yetmezliklere denilmektedir. İdrar kaçırma kadınların bütün yaşamları boyunca sık karşılaştıkları bir sorundur.

Böbreklerde süzülen idrar iki tarafta bulunan üreterler ile alt tarafta bulanan idrar torbasında (mesane) birikir. Mesaneden ürethra denilen kanal ile klitoris altına bulunan delikten idrar dışarıya atılır.Ürethra da bulunan kapakçık sistemi ile sinirsel uyarılar ve mesane kasının koordineli çalışması ile idrarımızı tutabilir veya dışarıya bırakırız.Pelvis bölgesindeki kas tabakalarında güçsüzlük olmasında da idrar kaçırma şikayetleri görülebilir.Bu sistemin çalışmasında sıkıntı olduğu zaman istemsiz idrar kaçırma veya idrar tutamama şikayetleri başlar.

Öksürme,hapşırma,gülme gibi karın içi basınç arttığı zamanlarda istemsiz idrar kaçırma olabilir.Bazen de tuvaletinizin geldiğini hissedersiniz tuvalete yetişemeden idrarınızı tutamazsınız.

İdrar kaçırma şikayetinin sık görüldüğü durumlar nelerdir?

*Kadınlarda daha sık görülür.

*Aile öyküsü ( bazı bağ doku hastalıkları) ve bazı ırklarda daha sık gözlenir.

*Zor doğum yapmış,iri bebek doğurmuş,çok doğum yapmış olanlar.

*İdrar yolu enfeksiyonları

*Diabet gibi bazı sistemik ve nörolojik hastalıklarda.

*Obes kişilerde.

*Sigara içen ve kronik öksürük olanlar da.

*Bazı ilaçlar yan etki olarak öksürük yapabilir bunlara da dikkat etmek gerekir.

*Menapoz ve ileri yaş dönemi.

*Kronik kabızlık.

*Geçirilmiş jinekolojik , üriner sistem ve omurilik ameliyatlarından sonra da gözlenebilir.

Bu saydığımız nedenlerden dolayı pelvik kas tabakasının desteğini yitirmesi sonucu idrar torbasının aşağı sarkmasına sistosel, barsakların vajen kanalın içine fıtıklaşmasına rektosel ve enterosel denilir.Kişilerde idrar kaçırma şikayeti yanı sıra kozmetik olarak görüntü de rahatsızlık hissi verir.

İdrar kaçırma veya idrar tutamama şikayetlerinin tanısında bazı özel testler kullanılır. İdrar tetkiki ve kültürü istenir.Sistemik hastalıkları sorgulanır.

İdrar kaçırma tedavisinde nedene yönelik tedavi,ilaç tedavisi,pelvik kasları güçlendirme yöntemleri,kegel egzersizleri,açık ve kapalı cerrahi ameliyatlar yapılmaktadır.Cerrahi olarak yapılan ameliyatların hiç biri hastada kesin tedavi sağlamaz.Hastanın sosyal yaşantısını iyileştirecek bazı katkılar sağlayacaktır.

Son yıllarda uygulanmakta olan jinekolojide lazer uygulamaları ile hafif ve orta derecede idrar kaçırma ve miks tip idrar kaçırma tedavisinde ağrısız,anesteziye gerek duymadan,ameliyatsız,kesi ve dikiş olmadan ,kanama olmadan ,ayaktan gelip istediğiniz zaman uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır.

Er:Yag lazer uygulamasında hasta jinekolojik masaya alınır kullanılacak özel bir spekulum ile pozisyon verilir ve uygulanacak lazer foto termal etki ile kollajen dokularda üretimi artırarak idrar torbasını yerinde tutan destekleyen vajen ve pelvik kaslarda sıkılaştırma yapar.Böylece idrar kaçırma ve idrar tutamama şikayetlerini tedavi etmektedir.

Hasta yönünden avantajları nelerdir?


*Ameliyat ve anesteziye gerek yoktur, kesi ve dikiş izi olmaz.Ağrı ve acı yapmaz.

*Yapılacak işlem öncesi ve sonrası özel hazırlığa gerek yoktur hasta gelip istediği zaman yaptırabilir.

*İşlem süresi 20 veya 25 dakika sürer.Dokularda hasar yapmaz.

*Bazı hastalarda 1 ay sonra ikinci bir uygulama gerektirebilir.

*Günlük işlerine hasta hemen dönebilir.

*Komplikasyon ve yan etki yapılan çalışmalarda bildirilmemiştir.

*Uygulama sırasında yapılacak vajen gençleştirme yenileme ile vajen bölgesinde darlık oluşturulabilir.

*Cinsel hayatı normale döner.




Sorularınız

Soru Sor

Doktora Sorun
s