Uzman Doktor ve Bayan Hemşire Gözetiminde Sağlıklı ve Güvenli Randevu İçin

Muayenehane İletişim
Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.
Randevu ve İletişim için :  
0242 229 34 34 
Online Randevu ve Yorumlar İçin Lütfen Tıklayın...

Kolposkopi Antalya

Son dönemlerde rahim ağzında ve rahimde görülen hastalıkların artması, bunların teşhis ve tedavilerinde farklı yöntemlerin kullanmasına neden olmuştur. Bunlardan birisi olan kolposkopi, bu bölgelerde meydana gelen olağan dışı durumların ve hastalıkların erken teşhisini sağlar. Böylece söz konusu rahatsızlıkların kansere dönüşmesinin de önüne geçilir.

Vajina, vulva ve serviks bölgelerinde meydana gelen anormal durumları daha yakından incelemek için kullanılan yönteme verilen isim kolposkopidir. Bu işlem genel olarak pap smear testinden sonra yapılır. Eğer bu testin sonuçlar temiz gelmez ve anormal bir durumu işaret ederse, durumun yakından incelenmesi için bu yöntem tercih edilebilir.

Kolposkopi Antalya, kolposkop adı verilen özel bir mikroskop ile yapılır. Bu alet; elektrikli, parlak ışıklı ve büyük bir mikroskop olarak tanımlanabilir. Rahim ağzının büyütülmüş görüntüsünü elde eder ve doktorların bu bölgeyi daha ayrıntılı bir şekilde görmesini sağlar.

Yapılan inceleme sırasında anormal bir durum tespit edilirse, doktor tarafından doku örneği alınabilir. Rahim ağzı açıklığından doku alınması işlemi, ECC (endoservikal küretaj) olarak adlandırılır. Alınan parça daha sonra patolojiye gönderilir.

Neden Kolposkopi Yapılır?

Kolposkopi, anormal durumların tespiti için yapılır. Bunun için öncelikle pap smear testi yapılır ve buradan gelen sonucun olumsuz olması durumunda kolposkopi tercih edilebilir. Bunun haricinde ise şu kişilere uygulanması söz konusudur:

İlişkiden sonra kanama yaşayanlara

Vulva, vajina ve servikste dışarıdan dahi görülen anormal bir durum olduğunda

Rahim ağzı enfeksiyonu

Genital siğiller

Bunların haricinde smear testi sonuçlarında CİN1, CİN2, CİN3, ASCUS, LSİL, HSİL ve AGUS çıkması durumunda, hastalara kolposkopi ile birlikte biyopsi de yapılır.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolpoaskopi için çoğu zaman bir ön hazırlık gerekmez. Fakat biyopsi yapılacaksa, doktor tarafından belirtilen hususlara dikkat ederek hazırlanması gerekir. Daha sonra ise söz konusu işlem aşağıdaki sıra ile yapılır:

İlk olarak hasta sırtüstü kadın-doğum masasına yatırılır.

Vajinaya metal bir alet yerleştirilir ve böylece doktorun rahim ağzını daha rahat bir şekilde görmesi sağlanır.

Tuzlu su veya benzer bir madde ile rahim ağzı ve vajinadaki akıntılar temizlenir.

Özel bir madde ile rahim ağzı ıslatılır ve bir süre beklenilir. Bu madde, sorunlu bölgelerin beyaz renge dönmesini sağlayacaktır.

Bu aşamalardan sonra doktor tarafından beyaz renkte olan bölgeler daha ayrıntılı incelenir. Gerekli görülmesi durumunda doku örneği alınır ve patolojiye gönderilir.

Kolposkopi işlemi genel hatları ile bu şekilde yapılır. Bu işlem ortalama olarak 20-30 dakika kadar sürer. Hastaların rahat olması ve kendisini kasmaması önemlidir. Biyopsi için doku alınması durumunda biraz acı hissedilecektir.

Kolposkopi Sırasında Hangi Bölgeler İncelenir?

Serviks kanserlerinin en fazla oluştuğu bölge, transformasyon zonudur. Bundan dolayı kolposkopi sırasında ilk olarak burası incelenir. Bu alanın patolojideki ismi squa- columnar junction (skua- kolumnar bileşke) şeklindedir. Buradan sonra ise rahim ağzının incelenmesi yapılır. Rahim ağzı, yani serviks incelenirken bu bölgedeki damarlanma durumuna bakılır.

Kolposkopi sırasında farklı teknikler de uygulanır. Bunlardan birisi, yukarıda da kısaca değinilen aseto-white alandır. Bu işlemde, serviskse %5’lik asetik asit solüsyonu dökülür. Bu madde, anormal olan bölgelerin beyaz renge bürünmesini sağlar. 

Bir diğer teknik ise Schiller testi olup, üstteki tekniğe benzer bir şekilde çalışır. Bu yöntemde serviks yüzeyine iyot solüsyonu uygulanır. Daha sonra ise boya tutmayan bölgelerden biyopsi için doku örneği alınır.

Kolposkopi sırasında uygulanan bütün bu işlemler, anestezi uygulanmadan yapılır. Biyopsi için doku örneği alınması sırasında da anestezi yapılmaz. Fakat hastaların duydukları acının fazla olması durumunda, doku alma sırasında hafif lokal anestezi uygulanabilir.


Sorularınız

Soru Sor

Doktora Sorun
s